Klar for å sanke spiselige ville vekster
Dette grunnkurset er for deg som vil lære å sanke ville vekster i naturen til bruk i mat. Om du trenger å bli trygg på at du sanker planter som er spiselige, er grunnkurset for deg. Grunnkurset er laget for dem som har ingen eller bare noe erfaring med sanking i naturen. Hør på videoen under for å få en rask introduksjon til grunnkurset (se at du kan justere lyden nederst til høyre på videoen). Eller gå rett til påmeldingen.

Plantene er filmet i sine naturlige omgivelser
Når du får se hvor plantene vokser og nøyaktig hvordan de ser ut, vil du lett oppdage dem når du er ute i naturen.

Starter med det enkle og bruker tid på hver plante
Du får starte med planter det er lett å kjenne igjen. Det gjør deg trygg på å sanke nye og gode matplanter.

Oppskriftshefte
Du vil finne oppskriftene som hører til den enkelte plante der du lærer om planten. Alle oppskriftene er også samlet i et oppskriftshefte som du kan skrive ut.

Jeg har laget det grunnkurset jeg skulle ønske fantes da jeg begynte å sanke i 2006/2007. Den gangen var det få norske bøker om sanking og bruk av spiselige ville vekster til mat. Jeg leste meg opp på danske bøker. De inneholdt mange planter som ikke var her eller som var sjeldne i Norge.
Digitale kurs fantes ikke. Noe informasjon kunne jeg finne om planter på nettet. Plantefloraer fantes, men de var ikke for nybegynnere. Jeg kjente ikke til andre jeg kunne lære av.
Det betydde at jeg brukte flere år på å lære meg et tosifret antall spiselige ville planter.
Målet mitt er at du skal kunne like mange planter etter å ha tatt grunnkurset, som jeg brukte de første årene på å lære meg på egenhånd.
Skulle du bli bitt av sankebasillen etter grunnkurset, kan du fortsette med et kursopplegg for viderekomne i regi av Norges sopp- og nyttevekstforbund. Det var det kurset jeg tok før jeg gikk opp til eksamen som nyttevekstkyndig høsten 2021.
Håper du er klar for å komme i gang med å sanke spiselige ville vekster. Du kan lese om alt det som inngår i de ulike modulene i grunnkurset under. Eller gå rett til påmeldingen.
Kristine Enger
sanker og nyttevekstkyndig

Jeg tok kurset om sanking fordi det er alltid spennende å lære mer om viltvoksende urter.
I kurset snakker Kristine om viktige ting å tenke på når du skal sanke i naturen og gir tips om hva som er nyttig å ha med seg på sanketur.
Kurset tar for seg flere gode viltvoksende urter og hvordan de kan brukes i mat/drikke og som medisin.
I tillegg forklarte hun om hvordan disse urtene har blitt brukt gjennom tidene.
Kristine er nyttevekstkyndig og i tillegg veldig flink til å formidle. Dette gir en stor trygghet, og man får skikkelig lyst til å gå ut i skogen å sanke.
Jeg anbefaler dette kurset på det varmeste.
Bente Røysheim
kursdeltaker

Modul 1: Viktig å vite om sanking
Du får kunnskap om det du må ta hensyn til når du skal sanke i naturen. Hvor du kan ferdes og hva du har lov til å sanke. I tillegg får du gode tips til hva som kan være nyttig å ta med seg på sanketur.
Påmelding til grunnkurset

Modul 2: Fem lette planter
Du blir kjent med fem planter som de fleste vet hvordan ser ut. Selv om dette er lette planter å kjenne igjen, er de gode matplanter. En av dem - løvetannen - finner du helt sikkert rett i nærheten av der du bor. Andre, som sisselrot, kan det være du må gå litt lengre for å finne. Men når du finner den, vil du ikke være i tvil.
Påmelding til grunnkurset

Modul 3: Fem gode planter
Alle de fem plantene i denne modulen er velkjente for sine gode kvaliteter til bruk i mat. Rynkerose er for eksempel den nyperosa som har de aller største og mest kjøttfulle nypene. Vi har også en plante med blomster som smaker som ananas, tenk deg det. Jeg snakker om tunbalderbrå.
Påmelding til grunnkurset

Modul 4: Fem ekslusive planter
De fem plantene i denne modulen har noe ved seg som plasserer de helt opp i den øverste divisjonen av ville spiselige planter. En av de er mjødurt, en plante med rykte som afrodisiakum. Blomsterknoppene kan brukes til å lage det deiligste vaniljepulver.
Påmelding til grunnkurset

Modul 5: Trygg bruk til medisin
Enkelte blandinger av urter er velkjente for å gi støtte til kroppen. Du vil møte noen ekstra viktige medisinplanter, deriblant marikåpe. Du får kunnskap om å konservere og dosere planter til medisin. I tillegg vil du få lære grunnleggende om å lage oljer og salver som er gode for huden med uttrekk av ville planter og bruk av eteriske planteoljer.
Påmelding til grunnkurset

Modul 6: Finn ditt sankeliv
Gjennom grunnkurset lærer du mye om sanking og spiselige ville planter. Du får mange tips om bruk og oppskrifter som du kan variere. Nå gjelder det å finne fram til din måte å sanke på utfra dine interesser og livssituasjon. Hvordan ønsker du å ta i bruk det du sanker i mat og drikke, og til naturlig medisin? Her får du mye inspirasjon til å finne ditt eget sankeliv.
Påmelding til grunnkurset

Modul 7 - Bonus
For å kunne sanke trygt, er det viktig å kjenne til Norges mest giftige planter, slik som for eksempel selsnepe og giftkjeks. Du får tilgang til alle modulene i grunnkurset med en gang. Derfor kan du ta denne modulen helt først, om du ønsker det.
Påmelding til grunnkurset
Våren er her
Er du klar for å komme i gang med sankingen for alvor? Våren er en tid der det står ville spiselige planter og blomster venter på deg overalt der du går. Det er den beste tiden å ta et grunnkurs i sanking.
Grunnkurset vil du ha i 400 dager fra kjøp, og du kan derfor ta det helt i ditt eget tempo. Du kan velge grunnkurset med oppfølging fra Kristine på e-post (kr. 1290,-) eller med individuell coaching i tillegg (kr. 2290,-).
Jeg er med, ta meg til påmeldingen